CFPW

Cum Faci o Pagină Web

Cum alegi un nume de domeniu pentru site-ul tău web?
Greșeli des întâlnite la crearea paginii web
28 septembrie 2021

Site-ul tău web este exact ca o casă digitală a propriei tale afaceri - are camere (paginile web reprezintă camerele), un plan al casei detaliat (sitemap-ul tău este crucial pentru motoare de căutare) servicii importante în jurul casei (hosting-ul site-ului tău reprezintă un serviciu crucial, fără de care site-ul tău web nu ar exista) și o adresă. Adresa site-ului tău, unde utilizatorii vor ști să te caute dacă au nevoie de tine, este reprezentată de numele de domeniu al site-ului tău. Tot ce vine după www reprezintă un nume de domeniu.

Ai nevoie de un tutorial despre cum să faci o pagină web rapid și fără efort? Intră pe link-ul acesta! 

Numele tău de domeniu trebuie să fie reprezentativ pentru site-ul tău, iar articolul acesta vine în ajutorul tău pentru a îți arăta 6 lucruri la care trebuie să fii foarte atent atunci când alegi un nume de domeniu pentru site-ul tău web. Printre acestea, vom discuta despre relevanța numelui tău de domeniu, care sunt caracterele ce merită evitate și cât de important este să verifici disponibilitatea domeniului, odată ce te-ai hotărât asupra unor nume!

  1. Alege un nume relevant pentru numele tău de domeniu

  2. Ușor de pronunțat și de memorat de către utilizatorii tăi

  3. Evită caracterele incomode în numele de domeniu

  4. Verifică să nu fie o marcă înregistrată

  5. Alege extensia potrivită pentru numele de domeniu

  6. Verifică disponibilitatea domeniului

 

Alege un nume relevant pentru numele tău de domeniu

Afacerea ta este un brand? Poate îți dorești să ai un brand, în viitor, cu un nume special pentru domeniul afacerii tale. Poate că ai ales să colaborezi cu o agenție de branding, pentru a inventa un concept total nou - indiferent de metodă, brandingul este o idee foarte bună pentru numele relevant al numelui tău de domeniu.

Dacă totuși nu ai un brand și nici nu-ți dorești să creezi unul, o altă idee bună pentru alegerea unui nume relevant de domeniu este optimizarea spre un nume de activitate clar (grădinărit.ro - spre exemplu). Astfel, poți să aduni un număr mai mare de utilizatori care te găsesc online, prin intermediul unui astfel de domeniu ce acoperă cea mai largă arie disponibilă domeniului tău.

De asemenea, poți să te orientezi și spre alegerea unui nume de domeniu în funcție de anumite cuvinte cheie relevante, care sunt căutate des într-o zonă geografică ce prezintă interes pentru tine și afacerea ta. Pentru asta, îți recomandăm să folosești Google Trends și Google Keywords, instrumente dezvoltate de Google ce acoperă aceste analitici extrem de bine!

 

Ușor de pronunțat și de memorat de către utilizatorii tăi

Memoria utilizatorilor tăi este una limitată, iar numărul de domenii cu care aceștia se întâlnesc constant este unul foarte mare. Astfel, un factor crucial pentru alegerea unui nume de domeniu este cât de ușor de pronunțat și de memorat este numele de domeniu de către utilizatorii tăi. 

Dacă numele tău depășește un număr de 20 de caractere, e alambicat și trebuie să fie pronunțat în alte limbi pentru a avea sens, s-ar putea să ai un nume de domeniu prea complicat pentru utilizatorii tăi.

Orientează-te spre ceva simplu de ținut minte și care poate fi pronunțat chiar și de un copil. Astfel, mergi la sigur asupra domeniului tău! 

 

Evită caracterele incomode în numele de domeniu

Te-ai obișnuit recent să scrii cu diacritice și ai vrea, totuși, să ai prezente aceste diacritice și în interiorul numelui tău de domeniu? Noi te sfătuim să te gândești mai mult! În teorie, diacriticile în nume de domenii implică niște domenii diferite, în detaliile cărora nu o să intrăm astăzi. Totuși, noi te sfătuim să nu recurgi la diacritice în interiorul numelui tău de domeniu.

De asemenea, cifrele și cratimele pot reprezenta alte caractere incomode pentru numele tău de domeniu, pe care utilizatorii fie le vor uita să le tasteze, fie vor considera că sunt o mare încurcătură pentru ei și vor alege să nu mai intre pe site-ul tău web. 

 

Verifică să nu fie o marcă înregistrată

Dacă vrei să iei un nume de domeniu, asigură-te că acesta nu are deja o marcă înregistrată. Marca înregistrată protejează în mod evident orice nume de domeniu, însă nu cum te-ai aștepta. Practic, dacă tu-ți construiești o afacere sub acel nume de domeniu, iar marca înregistrată decide ca după o perioadă de timp să-și revendice numele de domeniu, ai pierdut tot ce ai construit până atunci.

Astfel, asigură-te că nu înregistrezi numele de domeniu al unei mărci înregistrate și că, dacă vrei să-ți construiești un brand, îți creezi propria marcă înregistrată!

 

Alege extensia potrivită pentru numele de domeniu

Nu știi încă ce extensie s-ar potrivi pentru numele tău de domeniu? Ei bine, trebuie mai întâi să urmărești care este extensia aferentă locației tale geografice. În general, extensiile de tipul .ro, .it reprezintă locația geografică a domeniului respectiv. Dacă afacerea ta este una care activează exclusiv în România, un nume de domeniu cu extensia .ro ar fi perfect! 

De asemenea, existe și nume de domenii mai complicate, de genul .team, .business, .marketing, care sunt totuși mai greu de ținut minte și destul de rar văzute de utilizatori. Poate că n-ar fi neapărat o idee bună să folosești un astfel de nume de domeniu.

Nu în ultimul rând, poți să te orientezi și spre o extensie clasică, de tipul .com, .org sau .io, acestea fiind poate cele mai cunoscute extensii la nivel mondial. 

 

Verifică disponibilitatea domeniului

Ultimul sfat pe care ți-l oferim este verificarea disponibilității domeniului tău. Dacă un nume de domeniu nu este disponibil, înseamnă că, teoretic, nu o să-l poți avea până când acesta nu expiră. Chiar și dacă data de expirare a acestuia este aproape, există oricând posibilitatea ca persoana sau firma ce deține numele de domeniu să își reînnoiască drepturile asupra numelui de domeniu respectiv. 

Un alt sfat, în cazul în care numele de domeniu este ocupat, ar fi să contactezi persoana care are deja domeniul respectiv - poate aceștia sunt dispuși să-l vândă, dacă nu-l folosesc! 

Folosește acest tool pentru a te asigura că numele de domeniu pe care ți-l dorești este disponbil!

Dacă ai nevoie de o pagină web, creează una rapid cu ajutorul tutorialului nostru, pe care-l poți găsi cu un click pe butonul de mai jos

CREEAZĂ O PAGINA WEB GRATUIT

 

 

 

BENEFICIAZĂ

-50% pentru site în WebWave

AFLĂ MAI MULTE

Află cum creezi un site web?

Acest site utilizează module Cookies.