Teoriile despre inteligența artificială există de zeci de ani, dar acum ne apropiem de intervenția efectivă a acesteia în viața reală. Anterior, am întâlnit astfel de teme mai ales în literatură sau în filme și seriale TV, de exemplu Westworld, Exmachina și așa mai departe. Și să nu ascundem faptul că, în majoritatea cazurilor, a fost vorba de scenarii mai degrabă negative... și oare chiar așa va fi?
Inteligenta artificiala (AI) este un domeniu al informaticii care se ocupă cu crearea de programe și sisteme informatice capabile să îndeplinească sarcini despre care anterior se credea că necesită inteligența umană.
Ea poate fi împărțită în mai multe domenii și abordări diferite, cum ar fi:
Învățare automată - algoritmi și modele care învață din seturi de date astfel încât să recunoască tipare și să prezică rezultate. Procesarea limbajului natural (NLP) - permite calculatoarelor să înțeleagă, să genereze și să proceseze limbajul uman.Robotică - proiectarea de roboți care pot îndeplini sarcini într-un mediu uman.Rețele neuronale artificiale - modele matematice inspirate de funcționarea creierului, care permit învățarea și luarea deciziilor în funcție de date. Principalul obiectiv al inteligenței artificiale este de a crea sisteme capabile să îndeplinească sarcini care anterior necesitau inteligența umană, cum ar fi recunoașterea imaginilor, traducerea limbajului natural, luarea de decizii autonome.
Aici ne este greu să răspundem la această întrebare. Să o tratăm mai degrabă ca pe un gând secundar. Depinde cum privim "problema" și despre ce fel de amenințare este vorba - dacă vorbim despre o preluare "apocaliptică" a lumii de către roboți sau poate despre competitivitatea soluțiilor de inteligență artificială în comparație cu munca umană.
Nu se poate nega faptul că inteligența artificială, cu restul la fel ca orice altă tehnologie, poate reprezenta un anumit tip de amenințare. Mai ales atunci când este , prost concepută, executată sau utilizată într-un mod inadecvat (sau chiar imoral).
Există temeri că dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea duce la situații în care mașinile încep să acționeze necontrolat sau peste capacitățile umane, ceea ce ar putea duce la consecințe grave pentru oameni și pentru mediu. Am văzut acest lucru de mai multe ori în producții cinematografice populare.
Unul dintre riscurile potențiale asociate cu dezvoltarea inteligenței artificiale este riscul ca oamenii să își piardă locurile de muncă în favoarea soluțiilor automatizate oferite de IA.
Alte riscuri despre care se vorbește și care sunt asociate cu ascensiunea inteligenței artificiale sunt, de exemplu, inegalitățile sociale, utilizarea abuzivă a acestui tip de tehnologie pentru a manipula oamenii sau riscul atacurilor cibernetice și al amenințărilor la adresa securității datelor.
Cu toate acestea, să nu uităm că acesta este un scenariu negru - o abordare mai pesimistă care ne permite să atragem atenția asupra posibilelor pericole înainte ca acestea să se întâmple și, astfel, să ne mobilizăm pentru a căuta soluții care să ne protejeze de ele.
Prin urmare, este important ca dezvoltarea inteligenței artificiale să aibă loc într-un mod responsabil și etic, ținând cont de posibilele consecințe pentru oameni și pentru mediu. De asemenea, este nevoie de reglementări care să ofere protecție împotriva utilizării abuzive a inteligenței artificiale și să reducă la minimum riscul efectelor negative ale acesteia.
Inteligența artificială nu prezintă doar riscuri, ci și multe oportunități.
Inteligența artificială este în continuă evoluție. Se poate spune chiar că în fiecare zi apare ceva nou.
Acestea sunt doar câteva dintre oportunitățile pe care le oferă inteligența artificială. Pe măsură ce acest domeniu avansează, ne putem aștepta la aplicații și mai complexe și inovatoare, care vor afecta multe domenii ale vieții noastre.
În prezent, auzim destul de des despre aplicații precum Chat GPT (pentru crearea de conținut textual, răspunsuri la întrebări etc.) sau chiar DALL-E și Midjourney, care sunt niște asistenți virtuali utilizați pentru a genera imagini.
Vor înlocui astfel de soluții creatorii de conținut? - De exemplu, redactorii, graficienii.
Să facem un pas mai departe: vor înlocui instrumentele de inteligență artificială artiștii?
Deși inteligența artificială este capabilă să genereze diverse tipuri de conținut, cum ar fi texte, imagini, muzică sau videoclipuri, ea este încă departe de a înlocui creatorii de conținut și artiștii.
Soluțiile bazate pe inteligență artificială pot genera articole simple pe o varietate de subiecte de știri, dar îi lipsește încă abilitatea de a interpreta contextul și de a folosi creativitatea pentru a produce un conținut care să fie de fapt ceva unic și să aibă un caracter propriu, ceva care, în multe cazuri, construiește o relație cu cititorul.
În cazul artei, este de fapt și mai dificil. Bineînțeles, inteligența artificială poate genera imagini, muzică sau filme pe baza unor algoritmi și modele, ceva ce se află deja undeva. Ceea ce îi lipsește, însă, este capacitatea de a crea opere de artă originale care să exprime emoții și sentimente, ceea ce, la rândul său, este caracteristic creatorilor.
Creatorii (de diferite formate) au "abilități umane", cum ar fi imaginația, creativitatea și intuiția.
Inteligența artificială nu le va înlocui... sau cel puțin nu prea curând. Cu toate acestea, ea poate ajuta în procesul creativ în sine. De asemenea, promite că lucrările bazate pe crearea de opere personalizate cu ajutorul inteligenței artificiale ar putea deveni o nouă tendință în artă.
Dar tu...ce părere ai despre acest subiect?
-50% pentru site în WebWave
Află cum creezi un site web?
Acest site utilizează module Cookies.