CFPW

Cum Faci o Pagină Web


6 greșeli des întâlnite la crearea paginii web de către începători
Greșeli des întâlnite la crearea paginii web
06 septembrie 2018

1. Lipsa meta titlului și meta descrierii pentru fiecare subapgină

Meta titlul și meta descrierea sunt baza fiecărei pagini web. Însă chiar și azi, întâlnesc site-uri care arată astfel:

 

 

2. Lipsa optimizării imaginilor

Uneori când accesezi site-ul de pe smartphone, acesta se încarcă o veșnicie, iar în locul unui slider cu imagini, vezi doar trei puncte care sugerează că acel slider undeva există … Cauza este lipsa imaginilor optimizate! O imagine cu rezoluția de 5000 x 4000 px îți omoară site-ul.

În prezent algoritmii Google acordă o atenție deosebită vitezei de încărcare a site-urilor. Cauza este faptul că mai mult de jumătate din traficul din rețea provine de la dispozitivele mobile. Cel mai simplu mod de a accelera funcționarea site-ului este optimizarea imaginilor. Verifică mărimea imaginilor Tale. Dacă ai nevoie de imagini afișate pe toată lățimea display-ului, de obicei sunt suficiente dimensiunile full HD 1920 x 1080. Dacă imaginile sunt mai mici, ajustează-le la dimensiunile conturului. Suplimentar fiecare imagine poate fi ”slăbită” cu ajutorul compresorului optymizilla: https://imagecompressor.com/

 

3. Lipsa de conformitate a elementelor paginii web

Următoarea problemă a site-urilor web este lipsa de ordine și conformitate. Se întâmplă ca titlurile de pe site să aibă fonturi diferite. Culoarea elementelor și distanța față de margini să fie diferită. Textul uneori este prea mic, iar uneori prea mare.

Merită să planifici site-ul înainte de a-l crea. Setează tipul și dimensiunile fonturilor, dimensiunile interliniilor (În WebWave poți folosi pentru aceasta setările ”Stiluri de text”). Merită să creezi o paletă de culori și să creezi o schemă a site-ului. Planificarea site-ului te va ajuta să eviți dezordinea.

 

4. Un număr prea mare de imagini

În continuare întâlnesc site-uri web unde avem dezordine din cauza unui număr prea mare de imagini. Imaginează-ți site-ul unei echipe de fotbal … În fundal avem imaginea băieților în tricouri colorate. Deasupra imaginii din fundal avem un câmp negru sau alb, puțin conținut și următoarele imagini, a acelorași băieți în aceleași tricouri colorate … Un alt exemplu este crearea paginii web cu culori pastelate și imagini colorate.

După părerea mea aspectul grafic exprimă mai mult de cât 1000 de cuvinte. Site-urile cu imagini frumoase atrag atenția doar dacă păstrăm echilibrul. Dacă la amplasarea imaginii pe site, nu-ți se potrivește ceva, merită să faci schimbări - testează niște filtre, lucrează cu culorile, modifică fundalul. În situația în care nu ai un simț al gustului dezvoltat inspiră-te - poți găsi multe idei interesant pe Pinterest.

 

5. Publicarea paginii web incomplete

Mi s-a întâmplat așa o situație: am scris o postare despre un subiect foarte interesant, despre un program util. Am descris totul bine, am îndeplinit meta-datele. Cum se întâmplă deseori la Freelancer-i, am sfârșit noaptea târziu și nu am verificat textul, doar l-am publicat. Am pregătit publicarea pentru ”ziua următoare” și mi-am zis că am terminat treaba (pssst: în WebWave poți seta publicarea postărilor în mod automat). Peste câteva săptămâni postarea mea a apărut în rezultatele motoarelor de căutare … cu greșeli gramaticale în meta titlu! Am corectat greșeala în câteva secunde, dar a luat mult timp pentru ca Google să modifice informația afișată în rezultatele sale.

Cred că nimeni nu mai are dubii despre necesitatea creării unei pagini web responsive. Mai mult de jumătate din utilizatori caută informații, verifică noutățile, iar unii chiar efectuează cumpărături cu ajutorul dispozitivelor mobile. Google implementează algoritmul ”Mobile first” și în viitor versiunile responsive ale site-urilor vor avea o importanță și mai mare pentru rezultatele căutărilor.

Deja la etapa de planificare a site-ului merită să ne gândim cum va arăta versiunea lui responsivă, dacă toate elementele vor putea fi micșorate sau amplasate pe un ecran mic, dacă acest mod de amplasare a informației este citeț.

Dacă deja ai creat pagina web în versiunea responsivă - verifică dacă nu are greșeli. Testeaz-o pe mai multe dispozitive, asigură-te că butoanele pot fi folosite ușor, câmpurile cu text nu se suprapun. Verifică dacă cu ajutorul telefonului mobil este ușor să găsești traseu de acces la sediul companiei Tale. Uneori fac o greșeală banală: uit să public versiunea responsivă a site-ului în programul WebWave.

 

6. Link-uri care nu funcționează

Să fiu sinceră, nu planificam să scriu despre acest lucru, dar câteva minute în urmă am dat de o pagină cu referințe la Facebook, care nu funcționează. Merită să verificăm link-urile care duc spre subpaginile site-ului nostru cât și link-urile care duc spre referințe în afara site-ului. Personal, îmi place foarte mult fanpage-urile companiilor, când apare interacțiunea cu utilizatorii și postări valoroase.

 

Cele mai des întâlnite greșeli la crearea paginii web în WebWave

1. Imagini neoptimizate, fără descrieri

Despre optimizare am scris mai sus, dar în WebWave deseori întâlnesc imagini cu denumiri originale, de exemplu b58.jpg. Această greșeală se întâlnește foarte des în galerii.

Vezi aici cum poți optimiza imaginile

2. Un număr prea mare de fonturi Google

În WebWave poți adăuga într-un mod foarte ușor fonturile din catalogul Google Fonts. Cel mai bine este să ne limităm la 2-3 fonturi. Adăugarea unui număr mai mare de fonturi mărește timpul de încărcare a site-ului.

3. Setările adresei e-mail în formularul de contact

Ceva timp în urmă, cineva a folosit șablonul meu pentru arhitecți, pentru crearea paginii web proprii. Din păcate nu a modificat adresa e-mail în setările formularului. Efectul a fost următor: am primit mai mult de zece mesaje de testare cu nivele diferite de agresivitate ;). Din păcate autorul a fost anonim, și nu l-am putut ajuta.

4. Lipsa grupelor și relațiilor între ele

Pe site-urile create în WebWave în dependență de dispozitiv, se întâlnesc următoarele greșeli: textul acoperă conținutul de mai sus ori distanța între elemente este pre mare. Această problemă poate fi ușor rezolvată cu ajutorul creării grupelor și setării relațiilor între grupe.

 

 

 

BENEFICIAZĂ

-50% pentru site în WebWave

AFLĂ MAI MULTE

Află cum creezi un site web?

Acest site utilizează module Cookies.