CFPW

Cum Faci o Pagină Web

Cum alegi și editezi un template?
Menținerea Site-ului Web Sigur și Actualizat
30 iulie 2021

Ce reprezintă un template HTML?

Template-ul reprezintă un site deja gata creat în baza căruia îți creezi propriul site. Practic vorbind pur și simplu folosești o copie a site-ului model pentru a avea o bază pentru site-ul propriu. Editarea, customizarea site-ului este importantă aici. Pentru că vorbim despre un șablon, despre un site model. Foarte probabil este folosit de mai multe persoane. Deci este foarte important să-l ajustezi la necesitățile proprii pentru a avea un site unic, diferit de celelalte.

Cum alegi un template?

Pentru a alege un pempante bun este important să atragi atenție la câteva aspecte importante. Le voi descrie mai amănunțit mai jos.

Identifica scopul site-ului

Pare o chestie fundamentală, firească, dar adevărul este că merită să fie precizată. Un scop bine stabilit, te va ajuta să decizi care sunt cerințele față de șablon și site-ul pe care dorești să-l realizezi. Deci nu sări peste acest punct ;)

Identifică tipul de site de care ai nevoie

O dată ce ai stabilit scopul site-ului merită să începem concretizările. Să vedem mai întâi care este categoria de template-uri în care trebuie să căutăm.

Desigur, unele template-uri oferă posibilitatea de a dezvolta ulterior site-ul cu modulele corespunzătoare: blog, magazin online, portofoliu. Deci nu trebuie să ne limităm, doar la o categorie specifică. Însă merită să stabilim o ordine a categoriilor care ne interesează, de la cea mai apropiată la cea mai îndepărtată scopului nostru. Această ordine ne va ajuta să economisim mult timp.

Funcționalități

Este foarte important ca template-ul pe care îl ai să includă deja anumite funcționalități: blog, e-commerce, ... Acest lucru îți va ușura munca într-o măsură considerabilă.

Dacă Template-ul nu deține aceste funcții este important să vezi dacă poți adăuga aceste funcții dacă îți creezi un site în baza template-ului respectiv. Detaliile tehnice sunt foarte importante aici.

Important: Atunci când adăugăm funcționalități noi site-ului nostru, este recomandabil să oferim prioritate opțiunilor bydesign (care sunt deja oferite de platformă) în fața integrarilor cu module externe (plugin-uri). Specificul modulelor externe constă în faptul că integrarea lor de cele mai multe ori este una insuficient de optimizată. Doar plugin-urile de nivel înalt, oferite de furnizori cu renume (ca Google Analytics sau Google Search Console) nu diminuează stabilitatea, viteza de încărcare și securitatea site-ului.

Ajustarea pentru dispozitivele mobile

Da, fără acest aspect, cam nu ai ce face. Mai mult de jumătate din traficul din internet provine de pe dispozitivele mobile. Dacă nu ai un site ajustat la dispozitive mobile, înseamnă că site-ul tău nu prea este accesibil pentru utilizatori.

Cu alte cuvinte testează modul în care arată site-ul pe telefon, tabletă. Încearcă să deschizi site-ul pe desktop, într-o fereastră care acoperă doar o jumătate din ecranul calculatorului. Totul trebuie să funcționeze perfect.

Viteza de încărcare

Testează template-ul cu Google Speed Insight. Vezi cât de repede se încarcă. Încearcă toate opțiunile de localizare a serverelor. Uneori viteza de încărcare depinde mult de distanța între server și utilizator.

Design

Vezi dacă template-ul ți se potrivește ca design. Aici aș dori să-ți sugerez să te orientezi totuși spre template-uri mai simple. Va fi mai ușor să le administrezi și mai comod de navigat pentru utilizatori.

Testează navigarea

Îți recomand să navighezi puțin pe site-ul demo al șablonului. Stabilește un scop (de exemplu găsirea datelor de contact) și vezi cât de simplu este atingerea acestuia. Accesează prima pagină și vezi cât de repede și ușor este să ajungi la conținutul necesar.

Cum editezi un template?

Deci în primul rând pentru a edita un template acesta trebuie să fie editabil. Da știu, că pare banal, stupid și firesc, dar realitatea este că nu toate template-urile pot fi editate pe deplin. De foarte multe ori pot fi editate doar anumite părți ale acestora.

În acest sens platforma WebWave este una foarte sigură. În cazul șabloanelor WebWave toate elementele pot fi modificate.

Există 3 aspecte pe care trebuie să le editezi de bază în cadrul unui template:

  • Imaginile

  • Textele

  • Culorile

Cel mai bine este să uploadezi imaginii proprii. Însă dacă nu ai anumite imagini, le poți găsi în Unsplash. Ah da, un detaliu important, dacă îți creezi site-ul în WebWave - cred că o faci, nu mai trebuie să treci pe Unsplash. Baza de imagini gratuite Unsplash este integrată direct în cadrul editorului WebWave.

Culorile? Da sunt destul de importante. Trebuie să alegi câteva vreo 2-3 și să le folosești pe site - doar pe ele. Dacă ai nevoie de ceva suport în alegerea culorilor îți recomand acest sistem de la Adobe.

Ce faci mai departe cu site-ul creat în baza unui șablon?

După ce ai efectuat modificările de bază este foarte bine să faci modificări mai profunde: adaugă subpagini, funcționalități, secțiuni etc. Cu cât e mai ușor să faci acest lucru cu cât modificările accesibile sunt mai profunde cu atât e mai bine. 

Acest lucru înseamnă, că pe termen lung vei putea ajusta site-ul la necesitățile proprii fără să recurgi la serviciile unui specialist în IT care vor costa desigur foarte mult (în cel mai larg sens al acestei expresii: de la bani, la timp și utilizatori pierduți din cauza problemelor eventuale)

Însă un lucru și mai important este să poți efectuezi aceste modificări în baza unui feed-back real din partea utilizatorilor, pentru a evita funcții, elemente de prisos care doar îngreunează site-ul.

Spre final îți recomand să vezi șabloanele create de WebWave. Toate sunt optimizate pentru dispozitivele mobile, ”editabile” la 100% și absolut gratuite.

CREEAZĂ UN SITE ÎN BAZA UNUI ȘABLON

 

 

BENEFICIAZĂ

-50% pentru site în WebWave

AFLĂ MAI MULTE

Află cum creezi un site web?

Acest site utilizează module Cookies.