Acum 10 ani, instalarea aplicației pentru creare site pe calculator era unica soluție. Softul trebuia cumpărat, altfel nu puteai crea site-ul, în mod legal. Nu era un site web gratuit - nici vorbă de așa ceva. Era necesar să-ți cauți și găzduire și un domeniu. Și acestea costuri suplimentare sunt semnificative.
Cel mai bun lucru era faptul că programele pentru creare site-uri pentru desktop trebuiau achitate doar o singură dată, doar licența. Însă prețul acestor programe era de obicei destul de mare. Prin urmare, o alternativă excelentă au devenit programele pentru creare site-uri de tip website-builder. Un astfel de program funcționează în browser și este de obicei gratuit.
Din această cauză am fost atras de subiectul acestor programe. Datorită lor, vei crea un site web gratuit fără a lucra la codul sursă a site-ului. Ai nevoie doar de o idee, ceva timp și un program potrivit, pe care îl accesezi online, în browser. Aceste tipuri de programe se numesc aplicații SaaS.
Aceasta este prescurtarea de la Software as a Service, care se referă la instrumente pe care nu trebuie să le instalezi pe disc, ci să le utilizezi în browser. În practică, orice program pentru creare site-uri de tip website-builder serios funcționează ca un SaaS.
În practică acest tip de programe oferă foarte multe avantaje importante. Nu trebuie să instalezi nimic, așa că nu există cerințe minime față de parametrii calculatorului. Este suficient doar un browser pentru a avea acces la program. :)
Este un lucru important în special pentru utilizatorii cu calculatoare mai vechi. De asemenea, aspectul compatibilității este redus la minimum. Programele de tip SaaS vor fi accesibile independent de sistemul de operare: Windows, Mac sau Linux.
Un alt avantaj al programelor pentru creare site-uri de tip SaaS, este mobilitatea. În cazul în care calculatorul sau discul de sistem este pierdut, designul site-ului este în siguranță. Totul se află pe serverele furnizorului de servicii. De aceea, merită să folosești o platformă pentru creare site-uri ca WebWave, care are deja o anumită reputație.
Serverele stabile sunt un standard în industriei, așa că o platformă pentru creare site-uri web de tip SaaS îți va permite să lucrezi la site-ul web din orice loc al lumii. Și de pe orice calculator ;). Corectări rapide, efectuarea de modificări sau actualizarea site-ului web este o chestiune de câteva minute, fără să te întrebi „când pot să merg acasă și să mă apuc de … ?” ;). Acesta este un mare avantaj.
Da, există (încă) astfel de programe. Dezvoltatorii folosesc instrumente de scriere a codului instalate pe discul de pe desktop. Totuși, dacă îți dorești un site bun, alege un program pentru creare site-uri ca WebWave, de tip SaaS - deja nu mai sunt timpurile când era necesară scrierea codurilor pentru a crea un site performant. Așa este mai ușor, mai rapid și... mai ieftin. Vom vorbi mai multe despre asta într-o clipă.
Cel mai bun program pentru creare site-uri pentru desktop este (sau mai degrabă - a fost) Adobe Muse. În martie 2018, Adobe a oprit dezvoltarea Muse.
Declarația Adobe arată că, potrivit acestora, aplicația pentru creare site-uri web ar trebui să îndeplinească niște funcții “ceva mai diferite”. Din această cauză echipa Adobe scrie despre dezvoltare: internetul se schimbă zi de zi. Întreruperea de către Adobe a programului pentru creare site-uri Muse face acest lucru și mai clar. În special atunci când luăm în considerare faptul că transferul designului site-ului web din Adobe Xd (pe care Adobe îl recomandă) într-un program pentru creare site-uri este destul de simplu. Deși, desigur, unele programe sunt mai potrivite decât altele.
Cel mai mare avantaj al programelor de tip SaaS pentru crearea / dezvoltarea site-urilor este faptul că sunt gratuite (sau în modelul freemium). Desigur, nu orice program gratuit vă va permite să faceți un site web gratuit. Sau, nu orice platformă de tip website-builder gratuit va oferi acces la toate funcțiile ;).
Cel mai atrăgător program de tip website-builder este WebWave, care în fiecare plan oferă acces la toate funcțiile de creare a site-urilor + ajutor premium în română, absolut gratuit. Atunci când le scrii pe chat, nu există așa ceva ca ”Te ajutăm doar dacă ne plătești”, ceea ce nu este evident în cazul serviciului de suport ale altor programe similare.
În plus, mule programe pentru creare site-uri web de tip SaaS se bazează pe abonament. Deci plătești pentru serviciu din când în când. Cu toate acestea - cel mai frecvent - acest lucru se aplică numai serviciilor suplimentare (de exemplu, conectarea propriului domeniu). Chiar și atunci, programele de tip website builder rămân competitive.
Pachetele de servicii suplimentare pe care le oferă sunt mult mai drăguțe decât te aștepți ;). Cel mai bun program pentru creare site-uri îți oferă lucruri precum un domeniu propriu gratuit, e-mail gratuit sau un certificat SSL gratuit de bună calitate cu pachetul plătit. Astfel de gratuități sunt doar la cele mai bune platforme pentru creare site-uri web din clasamentul nostru :) Datorită acestor opțiuni, poți economisi foarte mult.
După cum poți vedea, un program pentru crearea de site-uri web nu trebuie să fie dificil de folosit ;). Softul WebWave îți va permite să creezi propriul site gratuit și nu trebuie să instalezi nimic. Nu trebuie să-ți faci griji cu privire la securitatea site-ului.
Ai auzit de multe ori că a crea site-uri într-un program de tip website builder presupune o proiectare a acestuia într-un program de grafică. Aceste programe chiar seamănă între ele? Poate un program pentru creare site-uri web să înlocuiască, de exemplu, popularul Photoshop? În această parte a articolului voi încerca să răspund la aceste întrebări.
Photoshop este un program de grafică cunoscut și utilizat pe scară largă. Majoritatea persoanelor din domeniul designului cunosc la perfecțiune acest program. Chiar și amatorii care se ocupă de grafică sau de editare foto trebuie să fi dat peste Photoshop. De aceea voi folosi acest program în comparația mea.
Interfața Photoshop constă din mai multe secțiuni de bază. În partea stângă vei avea o bară cu instrumente precum o perie sau un tool de selecție.
Vei găsi o casetă mare în centru unde poți vedea proiectul la care lucrezi în prezent.
În partea de sus, vei găsi o bară pentru opțiunile de editare de bază. Sub aceasta este o bară de opțiuni care îți permite să controlezi instrumentul selectat.
În partea dreaptă vei găsi panouri care îți oferă acces direct la opțiunile selectate.
Interfața programului WebWave arată foarte asemănător.
Pare cunoscut, nu-i așa? În partea stângă vei găsi un panou pentru adăugarea elementelor. Vei găsi practic orice poate fi pus pe un site web - imagini, casete de text, formulare, liste de articole, galerii etc.
Elementele pot fi plasate oriunde în zona de lucru, care se află în centrul ecranului.
În partea de sus a interfeței editorului, există un meniu cu opțiuni de bază care îți permit să gestionezi subpaginile și articole, să editezi pagina sau să schimbi setările generale.
Pe bara de sus la mijloc, vei găsi un buton pentru comutarea modului de afișare a site-ului în dependență de dispozitive, o listă pentru selectarea subpaginilor, iar în colțul dreapta sus niște butoane pentru salvarea modificărilor, previzualizarea și publicarea site-ului.
În partea stângă se află Lista de straturi și Panoul de setări care îți permite să editezi setările elementelor, ale subpaginilor și ale întregului site. După cum poți vedea, lucrul în programul pentru creare site-uri web nu ar trebui să fie o problemă pentru nimeni care a folosit vreodată Photoshop-ul.
Desigur, un program de grafică nu este doar un instrument de dezvoltare a site-urilor web. Din punct de vedere grafic, este un instrument mult mai versatil. Îți permite să creezi o gamă largă de proiecte din mai multe domenii.
Din punctul de vedere al creării site-urilor web, ambele instrumente sunt similare în ceea ce privește experiența utilizatorului. Ele diferă în principal prin faptul că, în cazul unui program de grafică, se poate crea doar design-ul site-ului, aspectul grafic al acestuia. Ulterior, acesta trebuie să fie “tradus” în cod HTML - de cele mai multe ori în mod manual. Acest lucru necesită abilități de scriere a codului și, adesea, o experiență considerabilă.
În cazul unui program pentru creare site-uri, site-ul proiectat în editor este “tradus” în mod automat în cod HTML. Este suficient un singur click pentru a publica online site-ul proiectat - fără a scrie manual codul sursă, fără a configura serverele. Proiectul site-ului, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere vizual, este identic cu site-ul web final pe care îl pot accesa utilizatorii.
După cum am menționat în paragraful anterior, programul WebWave, spre deosebire de programele grafice, îți permite să publici designul site-ului web online. Programul îl „traduce” automat în cod optimizat, lipsit de erori care va fi procesat ușor de browserele web.
Datorită acestui fapt, viziunea autorului site-ului despre aspectul de design și funcționalitate coincide cu rezultatul final, ceea ce nu este întotdeauna posibil în cazul scrierii manuale a codului sursă. În plus, această soluție îmbunătățește timpul necesar pentru a lucra pe site: elimină necesitatea de consultări și corecții, care poate consuma foarte mult timp. Nu necesită implicarea unui alt membru al echipei sau cooperarea cu un specialist IT care dezvoltă site-ul - acest lucru economisește și mai mult timp și bani.
Lucrul în programul pentru creare site-uri web seamănă în mare măsură cu proiectarea într-un program de grafică. Utilizatorii Photoshop vor observa multe asemănări. Sunt vizibile similitudini atât în ceea ce privește interfața, cât și modul de lucru.
Avantajul programului WebWave în fața programelor de grafică constă în faptul că îți permite să creezi un site funcțional care poate fi publicată online chiar și în câteva secunde. Prin urmare, sunt o opțiune excelentă pentru orice persoană cu experiență de lucru cu programele grafice.
WebWave îți permite să creezi un site web funcțional, cu funcții avansate și un aspect grafic avansat, fără a fi nevoie să scrii codul sursă.
Mai jos am enumerat 15 aplicații utile, care îți vor ajuta la crearea site-ului web, blogului sau a elementelor grafice pentru rețelele de socializare. Aceste instrumente sunt proiectate astfel, încât chiar și un utilizator fără experiență le-ar putea utiliza cu ușurință. Nu ai cunoștințe și posibilități să utilizezi programe grafice ca Photoshop? Nu e o problemă. Cu puțină creativitate vei crea o imagine proprie, utilizând aplicațiile enumerate mai jos.
Un instrument uimitor pentru crearea elementelor grafice pentru site-uri, bloguri și rețele de socializare. Programul oferă un număr enorm de șabloane gratuite, datorită căror crearea imaginilor devine banal de simplă. Cu ajutorul site-ului Canva poți crea printre altele: bannere pentru site sau blog, elemente de publicitate, infografice, imagini pentru social media. Canva este unul din puținele aplicații online care permite descărcarea și editarea fișierelor. Pagina oferă un număr mare de fonturi, forme și elemente grafice. Există la fel și posibilitatea de a încărca imagini proprii. Imaginea finală poate fi descărcată în mai multe formate sau publicată pe Facebook, Twitter direct din program.
Trianglify Generator - este un generator de imagini care se bazează pe triunghiuri și gradiente. Serviciul oferă posibilitatea de a seta culorile, dimensiunile și gradientul. Poate fi ușor utilizat ca imagine de fundal sau filtru pentru poze.
După micșorarea imaginilor este timpul să le optimizăm. Datorită serviciului TinyPng poți micșora „greutatea” pozelor cu până la -70% fără pierderi vizibile ale calității. Imaginile reduse micșorează în mod considerabil timpul de încărcare a site-ului web. Este un tool foarte util, simplu și eficient. Prelucrează imagini în format PNG și JPG.
Este o bază de clipuri video gratuite. Le poți folosi pentru fundalul site-ului, pentru a atrage atenția utilizatorilor. Clipurile sunt grupate după categorii - lucru care simplifică căutarea materialelor.
Un tool simplu și intuitiv pentru căutarea cuvintele cheie. Introduci cuvântul cheie, alegi limba română și Ubersuggest îți va sugera un număr mare de fraze asemănătoare pe care le poți sorta după popularitate. Cu ajutorul acestei aplicații vei găsi unui număr enorm de cuvinte cheie! Platforma Ubersuggest se bazează pe datele din Google Keyword Planner.
Fonturi gratuite pentru utilizarea comercială. Le poți folosi și în programul pentru proiectarea site-urilor WebWave. Datorită Google Fonts poți vedea cum va arăta textul înainte de a-l încărca pe pagina web și poți alege în mod comod doar acele fonturi care ți se potrivesc mai bine.
Aplicație pentru corectarea gramatică a textului. Dacă și tu ai probleme cu pierderea literelor sau efectuarea altor greșeli, verifică textul în Language Tool, înainte de a-l publica pe site. Language Tool nu corectează automat textul dar evidențiază cu roșu expresiile greșite. Decizi singur ce trebuie corectat.
Un sistem simplu și intuitiv pentru creare newsletterelor. Cu ușurință vei conecta sub pagina ta în creatorul WebWave, configurezi propria înscriere pentru newsletter și creezi propria campanie e-mail. Mailer Lite include până la 1000 de abonați.
Adobe Color ajută crearea unor seturi de culori gata pentru paginile web. Având la bază „Cercul Culorilor”, regula corespunzătoare și o singură culoare selectată, programul va alege o paletă din 5 cele mai potrivite culori. Iar dacă nu ai ideii asupra culorilor, este suficient să alegi opțiunea „Explore”, pentru a fi inspirat de sutele de palete de culori pregătite. Adobe Color permite de asemenea exportul culorilor din imagini.
Coolors este următorul generator de palete de culori. Conține o mulțime de opțiuni utile ca alegerea și setarea culorii preferate, generarea unei game întregi de nuanțe bine potrivite.
Platforma, care permite crearea imaginilor interactive. Datorită ThingLink poți adăuga link-uri în orice loc al imaginii. La trecerea cu cursorul peste locul ales, va apărea o fereastră cu conținutul, pe care l-am creat - putem adăuga de ex.: text, link, film, muzică. Imaginea creată poate fi amplasată pe site-ul web, publicat pe Facebook sau expediat ca link. Din păcate versiunea gratuită oferă un număr redus de pictograme pentru referințele și link-ul spre ThingLink în orice colț al imaginii.
Magic Mockups îți va simplifica vizualizarea paginii tale web sau a altei imagini pe ecranul unui monitor, telefon sau tabletă. Site-ul oferă o listă de poze cu folosirea display-urilor diferitor dispozitive. Este suficient doar să încarci imaginea proprie. Fără utilizarea unor programe grafice complicate, vei obține un mockup gata, care poate fi descărcat pe calculator.
Mockuper este următoarea aplicație pentru crearea mockup-urilor online. Oferă mai mult de zece șabloane unice. Interesant este faptul că după încărcarea imaginii, poți seta gradul de ”reflexie” a display-ului și mărimea imaginii obținute.
Următoarea aplicație pentru generarea mockup-urilor. Se diferențiază prin generarea unor imagini de înaltă calitate, cu fundal transparent, în format PNG. La alegere avem un număr mare de telefoane și laptopuri. Este suficient să încarci imaginea corespunzătoare. Ador această aplicație pentru calitatea mockup-urilor și posibilitatea de a seta umbra și „reflectarea”. Poți previzualiza repede monitorul sau smartphone-ul să-l micșorezi și să-l publici pe site-ul web.
Cauți ideii pentru pagina web. Pinterest este o sursă enormă de inspirație. Vei găsi multe proiecte interesante pentru site-uri web, prezentări PowerPoint, proiecte de logotipuri și chiar tutoriale.
-50% pentru site în WebWave
Află cum creezi un site web?
Acest site utilizează module Cookies.